Praktický sprievodca (prístavom) Valletta a Maltou

Praktický sprievodca (prístavom) Valletta a Maltou

Zakaždým, keď sme vplávali do Grand Harbour (Veľký prístav), sme, s ksichtami nalepenými na okne, čakali na divadlo.

Na moment, keď naša loď prepláva okolo hradieb opevnenej Valletty a jej náprotivku Birgu a zakotví oproti farebným dverám bývalých skladov.

Hoci to bol pohľad za 1000 bodov, stále sa nechytal na ten, ktorý sa nám naskytol, keď sme za západu slnka z Malty odchádzali. Nie je ťažké uhádnuť, prečo bola Malta mojím najobľúbenejším prístavom.

Vracala som sa sem rada i kvôli ostrovu samotnému, pripravená preskúmať každú jeho atrakciu. Všetky som nevidela, no možno sa to podarí tebe.

Pomôže ti s tým sprievodca Maltou s praktickými tipmi o nielen o doprave, počasí a jedle.

Slnko zapadá nad medovými múrmi Valletty.

Kde vo Vallette kotvia výletné lode  

Na Malte, na rozdiel od mnohých iných destinácií, nekotvia lode v nákladnom prístave na území nikoho. Loď ťa vyloží prakticky v centre. Miesto sa volá Valletta Waterfront a je to najväčší prírodný prístav v Európe.

Ešte tu stoja budovy, kde sa kedysi uskladňoval po mori privezený tovar. Dnes sú ale rekonštruované a slúžia ako reštaurácie a kaviarne. Takisto je tu duty free (bezcolný) obchod.

Vymoženosti spája moderná promenáda, ideálna na prechádzky. Ak nemáš chuť objavovať, chceš len obed, kávu a pár suvenírov, nič ti nebráni ostať v prístave.

Prístav vo Vallette. Pod bielymi stanmi sa skrývajú stoly kaviarní a reštaurácií.

Ako sa dostaneš do centra Valletty (z prístavu)

Pešo

Metropola Malty je malinká a na jej objavovanie ti stačia nohy. Mesto je síce kopcovité, má nejaké strmé cesty, ale stúpať nebudeš dlho. Okrem toho, stále si budeš robiť pauzy na fotky nádherného výhľadu na more a mesto.

Valletta Waterfront leží kúsok od historického centra, do ktorého prejdeš 2 trasami:  

1. Choď hore po It-Telgha tal-Kurcifiss. Prejdi okolo vojnového pamätníka a vstúp hlavnou bránou rovno do centra diania, kde si za cca 20 minút.

2. Pokračuj popri mori a skráť si cestu modernou verziou výťahu z britskej koloniálnej éry, ktorý sa volá Barrakka lifts. Vyvezie ťa rovno k záhradám Upper Barrakka. Tie sú priamo v srdci mesta. K výťahu prejdeš za 10-15 minút, závisí od toho, ako ďaleko tvoja loď kotví.

Do centra Valletty sa dostaneš pešo i povozom. A s výhľadom.

Čo sa týka ostatných možností dopravy do centra mesta, pri promenáde sú taxíky a konské povozy. Zahliadla som i bikesharing, no v strmých, úzkych a plných uliciach je bicykel skôr otrava.

Doprava vo Vallette a na Malte

Autobusy

Ostrov Malta je malý a ľahko ho preskúmaš aj autobusom. Dopravný uzol ostrova je Valletta. Z nej premávajú autobusy všetkými smermi. Rozsiahla sieť pokrýva väčšinu atraktívnych miest. Dostaneš sa do mesta Mdina, Cirkewwa, kde stoja trajekty na Gozo, na letisko

Autobusový terminál Valletty nájdeš pri hlavnej mestskej bráne. Pozor, má 3 zóny – A, B, C – a ich zastávky sú roztrúsené po okolitých uliciach. Je to trochu zmätočné, preto si dobre pozri z ktorej zóny (a ktorej strany) ti autobus odchádza. Na tejto stránke sú rozpísané všetky, podľa čísla linky. Cieľové destinácie, smery a čas odchodu sú na zastávkach označené digitálnymi displejmi.

Lístky sa kupujú u vodiča a sú platné 2 hodiny. Jednorazové cestové stojí v zime 1.50 eur a 2 eurá v lete. Ak sa chystáš cestovať viac, oplatí sa ti „Tallinja Explore Card“, s ktorou cestuješ neobmedzene. Stojí 21 eur a platí 7 dní na Malte a Goze. Kúpiš ju v infocentrách, určite na letisku, autobusových staniciach. Pri každom cestovaní si ju musíš „pípnuť“ vo validátore pri vodičovi. Aktuálne informácie k nej nájdeš na webe, kde sú aj cestovné poriadky.

Maltské autobusy nemajú najlepšiu povesť a, bohužiaľ, je z časti pravdivá. V mestách sú úzke cesty a hustá premávka, často sú zápchy a autobusy meškajú. Problém je ráno, večer, cez špeciálne udalosti a keď veľmi prší. V zime bola doprava celkom v pohode, ale hneď, ako sa niečo dialo, napríklad karneval, sme od Porte des Bombes (1.5 km) k lodi šli pol hodinu.

K tomu, mimo sezóny chodia autobusy, minimálne niektoré linky, zriedkavejšie. Ak cestuješ vtedy (a loďou/na deň), vyhni sa miestam, kde musíš 2 a viackrát prestupovať. Stratíš kopu času čakaním. Alebo vynechá autobus a budeš si musieť brať drahý taxík, aby si stihol loď. Ako niektorí naši pasažieri.

Autobusom až k bránam tichého mesta Mdina

Autobusy Hop-on, Hop-off

Sú to klasické červené turistické autobusy, z ktorých nastúpiš a vystúpiš, kde chceš.

Nejazdia len po Vallette, ale po celom ostrove. Na výber máš 3 rozličné trasy a viac ako 30 zastávok, ktoré pokrývajú hlavné atrakcie ostrova Malta (jazdia i po ostrove Gozo).

V ponuke sú 24 a 48 hodinové lístky.

Služba trpí dopravnou situáciou, a aj tieto autobusy môžu vynechať a meškať. Často prídu plné, najmä, keď kotví veľká loď. Praktické informácie, napríklad ceny a trasy, nájdeš na ich webe.

Lodná doprava  

Valletta je obklopená vodou, čo tu aj patrične využili. Loďou sa dá dostať na niekoľko zaujímavých miest. Tento spôsob dopravy je rýchly, i preto, že na vode nebýva zápcha, lacný a krásny.

Trajekty

Valletta – Cospicua (Trojmestie)

  • Pod týmto názvom sa skrývajú 3 mestá – Birgu, Senglea a Bormla.
  • Jazda k nim trvá len 10 minút, no budeš si priať, aby bola dlhšia. Výhľady z lode sú totiž parádne.
  • Jednosmerný lístok pre dospelých stojí 1.50 eur, spiatočný 2.80 eur, predávajú ich pri nástupe na loď.
  • Nástupište sa volá Lascaris Ferry Landing a je pri výťahu Barrakka.
  • Cestovný poriadok nájdeš na tabuli na nástupištiach a na webe.
  • Túto cestu môžeš zdolať aj tradičnou loďkou, ktorá sa volá Dgħajsa.
Obľúbeným cieľom trajektov je Trojmestie...

Valletta – Sliema

  • Dĺžka cesty a cena lístkov je rovnaká, ako pri trajekte smer Cospicua. 
  • Aj táto trasa sa pýši krásnym výhľadom, tentoraz na Vallettu.
  • Nástupište je na Boat street, blízko katedrály Sv. Pavla. Cesta tam teda trvá o niečo dlhšie. Ak využiješ výťah je to asi 25 minút.
  • Cestovný poriadok je tiež na webe.
...a Sliema, ktorá sa pýši parádnym výhľadom na Vallettu.

Gozo

  • Trajekt na Gozo nepremáva z Valletty, ale z terminálu Cirkewwa.
  • Chodí každých 45 minút a cesta trvá 25 minút. Cestovný poriadok je na oficiálnej stránke.
  • Dostane ťa tam aj celodenný lodný výlet, ktoré sa organizujú zo Sliemy a z Melliehy.
  • Ak prídeš výletnou loďou, na pár hodín, je Gozo celkom odvážny cieľ. Mne sa to nepodarilo.

Vyhliadkové plavby

  • Pri prístave vo Vallette, a najmä v Slieme, neprejdeš 10 metrov bez toho, aby ťa niekto nelákal na plavbu loďou.
  • V ponuke sú krátke (aj hodinové), ktoré ťa prevezú okolo mesta, zálivu, a tiež dlhšie (často 8 hodinové, celodenné), ktoré sú s obedom, zastávkou pri pláži, na kúpanie.
  • Lode, hlavne tie, ktoré robia kratšie plavby, vyplávajú niekoľkokrát denne.
  • Niektoré sú sprevádzané, takže okrem super foto príležitostí sa aj niečo dozvieš.
  • Spomenula som, že pekné výhľady sú i z trajektov. A z lode, ktorou si prišiel. V tomto prípade nemá krátka plavba okolo prístavu úplne zmysel.
Valletta je z lodí proste kúzelná.

Prečo navštíviť Maltu v zime

Na Maltu chodíme užiť si slnečné lúče a schladiť sa v mori. Súostrovie považujeme skôr za letnú destináciu, s hlavnou sezónou od júna do septembra.

Malta je ideálny cieľ kedykoľvek. Ja som chodila od novembra do marca. O cestovaní v tomto období platí:  

Je pekne a slnečno. V porovnaní so Slovenskom bolo v zimných mesiacoch oveľa príjemnejšie počasie. Okúpal by sa asi len ľadový medveď, no teploty boli akurát na pamiatky a únik pred zimou. Letných 30 °C, už takmer 40 °C, nahradila v zime priemerná teplota 15-19 °C.

Na ostrove nesneží, alebo len ozaj veľmi zriedkavo. Daždivo a veterno ale býva. Odporúčam pribaliť si nepremokavý kabát a topánky. Najlepšie, keď sa oblečieš ako cibuľa. Na slnku totiž býva teplo, ale počasie sa môže z hodiny na hodinu zmeniť a sveter oceníš. 

Zima Malte svedčí...
...hoci ťa občas prefúka. Najmä pri pobreží.

Na cesty si kúp poriadny pršiplášť/pláštenku, takú v ktorej budeš vyzerať ako zemiak. Dáždnik ti na veterných ostrovoch poslúži iba ako satelit a chytíš na naň akurát tak nádchu.

Je menej turistov, i keď, mne skreslilo obraz 6000 ľudí, čo sa so mnou vyvalilo z lode a Valletta sa mi zdala plná. Bola ale lepšia doprava, menšia premávka.

Nemala som problém dostať sa do autobusov, ani na trajekty, čo sa v lete vraj stáva. I na atrakcie sa čakalo kratšie. Birgu a Sliema, miesta, kde výletníci z lodí často neblúdia, boli prázdne úplne.

Ostrov na zimu nezatvára. Múzeá a atrakcie fungujú. Len rátaj s tým, že niektoré sú občas mimo prevádzky pre počasie. Ako loď k Blue Grotto, tá nechodí, ak je veterno. A to v zime býva častejšie.

Advent na Malte. Katolícka krajina má cez Vianoce príjemnú atmosféru. Nádherne sú ozdobené kostoly, ulice žiaria prepracovanými vianočnými svetlami. Všade sú betlehemy, aj v kruháčoch.

A vianočné stromčeky. Ten v Mdine zdobí fúkané sklo. Krásou za ním nezaostávajú ani tie na ulici Republic a v prístave vo Vallette.

Vianočne vyzdobená Cospicua.

Jedlo na Malte 

Maltu stáročia ovplyvňovali okolité krajiny a prišelci. Poznáš to pri jazyku, spôsobe, akým stavajú domy, aj na tanieri. Jej kuchyňa zaváňa Sicíliou, zvyškom Stredomoria a severnou Afrikou.

Je rozmanitá v chuti i v ponuke reštaurácii. Zároveň sa snaží zachovať si lokálny šarm a produkty. Hrdí sa čerstvosťou, mnoho miestnych jedál sa pripravuje zo sezónnych produktov.

Veľa potravín sa dováža, no vďaka dotieravým slnečným lúčom sa i dosť dopestuje. Ako zemiaky, fazuľa, olivy, paradajky. V jedle ich doplnia klasické stredomorské ingrediencie – morské plody, zelenina, cestoviny, mäso, chlieb, syry a olivové oleje.

Čo ochutnať na Malte 

Ravjul, maltské ravioli. Vplyv Talianska ti ukáže bohatá ponuka cestovín. Obľúbené sú ravioli, tradične s trochou olivového oleja, jemnou paradajkovou omáčkou a parmezánom.

Často bývajú na menu i plnené hráškom, mätou a ricottou. No asi najlepšie, čo som na Malte jedla, boli čerstvé domáce ravioli plnené syrom Gbejniet.

Ryby. Maltské vody sú bohaté. V reštauráciách máš na výber z pestrého a čerstvého denného úlovku, vždy podľa sezóny.

Grilovaným úlovkom dňa teda nič nepokazíš. Kolega rád odporúča rybaciu polievku, mne skôr chutila Torta tal-Lampuki. Lahodné boli aj krevety a kalamáre.

Rybacím kráľovstvom je prístav Marsaxlokk.

Králik je všade, takmer v každej reštaurácii. Býva to Stuffat tal-fenek, guláš, ktorý je niečo ako národné jedlo, králik vyprážaný, dusený, na červenom víne, špagety v králičej omáčke, králičie guličky. Mäso nie je moja top potravina, ale dusený bol celkom ok.

Gbejniet je typický syr z kozieho alebo ovčieho mlieka. Syr by som dokázala zjesť v akejkoľvek kvantite, takže som ho vyskúšala čerstvý, sušený i korenený.

Výborný bol takisto vyprážaný. V podstate ho nájdeš vo všetkom, do čoho sa aspoň trochu hodí. Aj nehodí. Teda aj v koláčoch.

Vyprážaný Gbejniet

Pastizzi sú tučné, chutné a voňavé trojuholníčky z lístkového cesta. Medzi ich bežné náplne patrí ricotta a hrachová kaša. Fantázii sa v jedle medze nekladú, a tak nájdeš i kuracie mäso, špenát, huby, vajce, inú zeleninu. Alebo nutelu. Stoja pár centov a majú ich všade, v pastizerriach aj kaviarňach.

Bigilla je dip/náterieka zo sušených fazúľ (ful tal-girba), olivového oleja, soli, korenia, cesnaku a byliniek. Niečo podobné, len o niečo chutnejšie, robia i v Mexiku. Na Malte sa k nej jedia Galletti, tenké a krehké krekry, alebo chrumkavý chlieb.

Maltský tanier. Bigilla a Galleti bývajú súčasťou maltského taniera, čo je niečo ako mezze. Doplní ich syr Gbejniet, Hobz biz-zejt, lokálna klobása, fazuľa, olivy, sušené paradajky, sardinky, a občas slimáčiky. Brr.

Maltský tanier ti dá predstavu o lokálnych (pred)jedlách.

Hobz (biz-zejt) je chrumkavý chlieb, ktorý sa bežne jedáva len s olivovým olejom. Ešte lepšie sú plátky chleba s paradajkovou pastou (kunservou) a tuniakom, olivami, kaparami alebo cibuľou. Sú lacné ako Pastizzi a majú ich takmer všade.

Sladkosti. Výborné je gelato a Kannoli. Áno, obe prišli z Talianska. V dezertoch poznať aj stredovýchodný vplyv a chuť medu, orieškov, ďatlí.

Ak budeš mať možnosť, ochutnaj vianočnú roládu (christmas log) s hrozienkami a kandizovaného ovocia. Bola výborná. Ako všetky vianočné koláče, čo sme dostali do výslužky od sprievodcov.

Víno, ktorého výroba siaha ešte k Feničanom. Nájdeš chutné odrody bieleho i červeného. Mne chutila Ghirgentina (biela), na meno vína si nespomeniem.

Ak mu holduješ, vyber sa aj do vínnych pivníc. Vo Vallette, a vlastne všade, je veľa vínnych barov.

Malta nemá povrchovú vodu, a pitnú vodu získavajú odsoľovaním morskej. Je pitná, ale tiež je plná chemikálii a nechutí veľmi dobre. Radšej stav na balenú vodu, hlavne, ak máš háklivejší žalúdok.

Tipy na reštaurácie

  • Il-Girbi. Príjemná reštaurácia v Birgu podáva, okrem iného, výborný domáci ravjul na viac spôsobov. Tu som jedla ten plnený syrom Gbejniet.
  • Nenu The Artisan Baker. Majú chlieb. K tomu chlieb. A ešte raz chlieb. Čerstvý a chutný. Vyberieš si aj z tradičných hlavných chodov.
  • Piadina Caffe. Kaviarnička na jednej z úzkych ulíc Valletty je skôr špeciálna prostredím a výhľadom. No ani piadiny, i na sladko s nutellou, nie sú na zahodenie.
Kaviarne s výhľadom.
  • Sphinx Pastizzeria Marsaxlokk je klasická pastizzeria. Kolegovia sa šli zabiť za slaninovými a kuracími taštičkami, s ktorých masť tiekla potokom.
  • Bistro 516. Sem sme zapadli náhodou, zlákal nás pútač s 30% zľavou. Jedlo bolo výborné a bolo ho veľa. Akurát obsluha bola na facku, aj pomotala objednávky. Dosť dlho sme čakali na jedlo, lebo bola plnka, čo sa dalo čakať pri reštaurácii priamo v prístave.
  • Il-Horza Restaurant. Malinká reštaurácia v príjemnom prostredí, ktoré pripomína vínnu pivnicu. Jedlo tu bolo chutné a personál fajn. Je o trochu drahšia a jej špecialitou sú lokálne jedlá. V menu toho majú menej, ale nebol pre nich problém jedlo prispôsobiť, napríklad spraviť vegetariánskej cestoviny.
  • Ta Victor je maltská reštaurácia s výbornými čerstvými rybami v M-lokku.
  • Chocolate District. Kto by povedal, že na Malte vyrábajú čokoládu. A ešte takú dobrú. Okrem nej si tu posedíš pri káve, ku ktorej sadne výborný, mandľovo-medový koláč.
Najlepší zákusok z Malty.

Pár “bonusových” praktických rád

  • Jeden z úradných jazykov je angličtina. Nielen, že sa tu ľahšie dohovoríš, majú tiež kvalitné jazykové kurzy.
  • Malta je v rovnakom časovom pásme ako Slovensko.
  • Jazdí sa tu vľavo ako v Anglicku. Takisto používajú anglický typ zástrčiek.
  • Väčšina obchodov a reštaurácií prijíma platobné karty. Maj ale aj hotovosť, napríklad na drobné občerstvenie a výlety loďou/trajektom.
  • Malta patrí medzi bezpečné krajiny s nízkou mierou kriminality. Nebezpečenstvo na teba ale číha na mokrých kameňoch v mestách, šmýkajú sa. Na ceste, Malťania jazdia šialene. A pri mori, kde ťa môžu zmiesť vlny alebo prúdy. Plávaj iba v určených oblastiach a ďalej od drsného pobrežia.
Slnko zapadá nad medovými múrmi Valletty.

Ak si Vallettu a Maltu navštívil, a máš nejaké tipy, budem rada, ak sa s nimi podelíš v komentári.

Prečítaj si viac:

Pridaj komentár