Račanská lokálka: Na kolesách za vínom

Račanská lokálka: Na kolesách za vínom

To, že Malé Karpaty rozvoniavajú vínom mi bolo známe už dávno. Inak to nie je ani v prípade ich južných svahov, ktoré patria vinohradom našej najstaršej vinohradníckej oblasti.

Do Rače, metropoly vína, som sa vybrala nadýchať sa atmosféry starých i nových pivníc, kochať sa výhľadom na nekonečné zelené vinice, ochutnať račanský zlatý mok a vyskúšať novú atrakciu – Račanskú lokálku.

Nekonečné vinice Rače

Račanská lokálka je turistický “vláčik” na kolesách, ktorý ťa prevezie račanským vinohradníckym chodníkom. Svoju cestu začína pri Nemeckom kultúrnom dome, pod zastávkou MHD. Miesto, kde stojí, nie je označené, no červenú mašinu, známu i z ulíc Bratislavy, nemožno prehliadnuť.

Na palube nás privítal sprievodca so svojím pomocníkom, ktorí nás vybavili všetkým, čo sme počas jazdy potrebovali. Dostali sme pohár na pamiatku, a najmä na ochutnávanie vína, mapu s brožúrou plnou informácií, kapsičku na krk.

A kupóny. Tie boli najdôležitejšie. Vďaka nim sme mohli ochutnať víno u každého vinára, kde sme sa cestou zastavili. Až kým nám kupóny stačili.

Račanská lokálna nás opustila až po zotmení

Pohodlne sme sa usadili a mašinka sa rozbehla ulicami starej Rače. Kým sa jej kolesá točili, sprievodca rozprával podmanivé príbehy o slávnom regióne, kde stáročia kvitne vinárstvo, o jeho histórii a víne. Ukazoval nám niektoré z historických budov Rače.

„Vlak“ vybehol na kopec nad obec, odkiaľ sa mi naskytol parádny pohľad. Rímskokatolícky kostol sv. Filipa a Jakuba s touto zvláštnou strechou, a v objatí viníc, mi pripomenul výlet do rakúskeho údolia Wachau.

Za ním, vo farskej záhrade, je genofond Frankovky modrej, kráľovnej račianskych vín. Vyrába ho každý miestny vinár.

Jemné červené víno, ktoré v Rači chutí a vonia rozmanitým ovocím, je späté s cisárovnou Máriou Teréziou, ktorá, ako hovorí legenda, sama zažila jeho liečivé účinky. Uznala ho ako víno hodné cisárskeho stola.

Ak sa ti zdá hodné tvojho stola, môžeš si ho, a ďalšie vína, kúpiť priamo na mieste a podporiť lokálnych vinárov. 

Genofond frankovky modrej za kostolom sv. Filipa a Jakuba

Frankovka nechýbala ani na 1. zastávke, vo vinárstve Rakyta. Jeho nadšený majiteľ sa s nami podelil o radosti a strasti vinárstva. Rozprával o tajomstvách pestovania, zberu, zberu či výroby.

Ako bývalý porotca vinárskych súťaží ponúkol pohľad do sveta oceňovania a ochutnávania vín. Poradil, čo si pri kúpe všímať. Pritom sme ochutnávali opojný elixír. Biele, ružové i červenú frankovku. A pokúšali sa zacítiť vône, ktoré v ňom mali byť. 

Útulné prostredie vinárstva Rakyta

Po takmer hodinke sme sa, už v trochu povznesenej nálade, pobrali o dúm alebo o vinice ďalej. Ďalšie lahodné moky nám naliali vo vinici Fixle, kde sa už o víne poúčalo menej.

Skôr sme si užívali prostredie a pohodu piatkového popoludnia. Rozpŕchli sme sa po vinohrade pózovať na fotky pri hrozne. Posedávať, vychutnávať víno, slnečné lúče a pohľad na Raču a Bratislavu v diaľke.

Len sa pozerám, pretože ako hovorí prikázanie: “Netrhaj hrozno, ak si ho celý rok neopatroval.“
Bratislava z diaľky

“Vláčik” opäť naštartoval a vydal sa k Peknej ceste peknou cestou. Šinul si to prašnou cestou, obklopený zo všetkých strán vinicami. Spolu s modrou oblohou a zapadajúcim slnkom vytvárali vzdušným štetcom úžasnú maľbu.

Príroda maľuje tie najkrajšie obrazy
Slnko zapadá nad vinicami

Presvišťali sme pomedzi ne a zastavili kúsok pod horárňou, pri bufete Šínweg. Zrazu sme sa ocitli na väčšej záhradnej opekačke. V útulnom prostredí ľudia posedávali i pod stromami. My sme sa usadili pod striešku, k stolu, na ktorom už čakalo víno.

Niektorým k nemu dobre padlo aj jedlo – ryby, držková či tekvicová polievka. Predsa len, ešte sme mali pár zastávok pred sebou. 

Skoro ako u rodičov na záhrade

Z kopca sme sa odviezli až dole, do pivnice Račianskej vinotéky v srdci starej Rače. Tu sme obdivne hvízdali nad útulnou pivničkou a jej tradičnou atmosférou a prostredím.

Ochutnávali sme vína od menších lokálnych vinohradníkov, a pritom nad nami držala ochrannú ruku socha sv. Urbana. Tohto nehybného patróna vinárov osobne posvätil pápež Ján Pavol II.

V Račianskej vinotéke ponúkajú aj víno bez histamínu.

V Račianskej vínotéke bdie nad ochutnávačmi sv. Urban

Aj tu ubehol čas veľmi rýchlo. Keď sme vyšli z vínotéky, bolo takmer 9 hodín a tma. Niektorí sa pobrali domov. Ostatní sme chceli vidieť, čo zvyšok programu prinesie, a nastúpili sme na palubu naposledy. Veď sme mali ešte kopec kupónov.

Mašina sa s nami rozlúčila pred Winzerhofom Hulanských. V rozprávaní dvoch generácií vinárov sme sa opäť vrátili k tradícii, ktorej niť pretrhla 2. svetová vojna a zhabanie majetkov ich predkom, karpatským Nemcov.

Ich nasledovníci stratili na dlhé roky kontakt s vinohradníctvom, a opäť sa museli zasvätiť do jeho tajov. Na ich víne to nepoznať. Vrátili sa v plnej sláve, s vínom vyrábaným s ohľadom na životné prostredie, a so šabľou v ruke, ktorou otvárajú fľaše.

Viecha Hulanských...
...a kolekcia ich lahodných vín

Toľko zážitkov a nás ešte čakala jedna zastávka. Cez vinohrady sme sa vybrali na krátku prechádzku do vinárskeho domu na Alstrovej ulici. Miesto len potvrdilo rozmanitosť programu.

Pán Chvostek z rovnomenného vinárstva zrekonštruoval do nevídanej podoby staroračanské domy so spoločným dvorom. Kedysi dvor zdieľalo aj 5 domov, aby bolo viac miesta na vinice.

Hip prostredie vinárskeho domu po rekonštrukcii
V dvore to v piatky žije
Sa ochutnávallo

Našli sme tu 2 prízemné domy so spoločným úzkym dvorom. Jeden slúži na bývanie, druhý je vínotékou. Prekvapenie sme objavili aj v podzemí. Dom, ktorý dýcha históriou a vínom, ukrýva viac ako 300 rokov starú a vlhkú pivnicu. Skladujú tu stovky litrov vína.

Už takmer nočná prehliadka tejto pivnice a ochutnávka vína priamo v nej bola zlatou bodkou za krásnym večerom.

Dilema

K akému vínu ťa Račanská lokálka odvezie?

K tomu najlepšiemu z Malých Karpát, vyrobenému len z hrozna dopestovaného v račanskom chotári. Ochutnáš slovenské Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Devín, Hron, Müller Thurgau, Rizling, Veltlínske zelené, Rulandské, Sauvignon Blanc a, samozrejme, Frankovku.

Čo by si mal vedieť pred cestou…

… je v jazyku nášho kmeňa napísané na webe Račanskej lokálky.

Vedz, že program je dlhší. Na stránke sa spomína, že posledný vlak o ide o 20.00, čo evokuje, že vtedy skončí i návšteva vinárstiev. S nami sa vláčik rozlúčil okolo 21.00, z pivnice u Chvosteka sme vyšli pred 23.00. Program je dobrovoľný, môžeš ísť, kedy chceš, to by ale bola veľká škoda. 

Zdôrazním tiež fakt, že atrakcia fičí len piatky a do konca septembra. Račanský vinohradnícky chodník je tam stále a dá sa ním prejsť alebo previezť na bicykli. Len si zisti, ako sú otvorené vinárstva.

ENG

Are you a tourist, are you interested in Bratislava and you don't understand a word I wrote?
Hit this button to see the article about Račanská lokálka on Welcome to Bratislava.

Mohli by ťa zaujať aj tieto miesta:

Pridaj komentár

Jana Kristeková

Závisláčka od cestovania, ktorá sa plaví svetom na palube zaoceánskeho kolosu. A píše o tých naj miestach a momentoch, na ktoré pri tom narazila.