Zakaždým, keď sme vplávali do Grand Harbour (Veľký prístav), sme s ksichtmi nalepenými na okne čakali na divadlo.
Na moment, keď preplávame okolo hradieb opevnenej Valletty a jej náprotivku Birgu a zakotví oproti farebným dverám bývalých skladov. Hoci to bol pohľad za 1000 bodov, nechytal sa na ten, ktorý sa nám naskytol, keď sme za západu slnka z Malty odchádzali.
Nie je ťažké uhádnuť, prečo je Valletta výletnou loďou ozaj parádny zážitok a bola mojím obľúbeným prístavom.
Vracala som sa rada i kvôli ostrovu samotnému, pripravená preskúmať každú jeho atrakciu. Všetky som nevidela, no možno sa to podarí tebe.
Pomôže ti s tým sprievodca s praktickými tipmi o nielen o doprave, počasí a jedle, ktorý využiješ aj v prípade, že do mesta Valletta nepôjdeš výletnou loďou, ale i letecky.

Valletta výletnou loďou: Kde zakotví?
Na Malte, na rozdiel od mnohých iných destinácií, nekotvia lode v nákladnom prístave na území nikoho. Loď ťa vyloží prakticky v centre. Miesto sa volá Valletta Waterfront a je to najväčší prírodný prístav v Európe.
Ešte tu stoja budovy, kde sa kedysi uskladňoval po mori privezený tovar. Neskôr budovy zrekonštruovali a premenili ich na reštaurácie a kaviarne. V niektorých sídli aj duty free (bezcolný) obchod.
Vymoženosti spája moderná promenáda, ktorá je ideálna na prechádzky. Ak nemáš chuť objavovať, chceš len obed, kávu a pár suvenírov, nič ti nebráni ostať v prístave.

Valletta výletnou loďou: Ako sa dostaneš z prístavu do centra
Pešo
Metropola Malty je malinká a na jej objavovanie ti stačia nohy. Mesto je síce kopcovité a zdoláš nejaké strmé cesty, ale stúpať nebudeš dlho. Okrem toho, stále si budeš robiť pauzy na fotky nádherného výhľadu na more a mesto.
Valletta Waterfront leží kúsok od historického centra, do ktorého prejdeš 2 trasami:
1. Choď hore po It-Telgha tal-Kurcifiss. Prejdi okolo vojnového pamätníka a vstúp hlavnou bránou rovno do centra diania, kde si za cca 20 minút.
2. Pokračuj pri mori a skráť si cestu modernou verziou výťahu z britskej koloniálnej éry, ktorý sa volá Barrakka lifts. Vyvezie ťa rovno k záhradám Upper Barrakka. Tie sú priamo v srdci mesta. K výťahu prejdeš za 10-15 minút. Závisí od toho, kde kotvíte.

Čo sa týka ostatných možností dopravy do centra mesta, pri promenáde sú taxíky a konské povozy. Zahliadla som i bikesharing, no v strmých, úzkych a plných uliciach je bicykel skôr otrava.
Doprava vo Vallette a na Malte
Autobusy
Malta je malá a ľahko ju preskúmaš autobusom. Dopravný uzol ostrova je Valletta. Z nej premávajú autobusy všetkými smermi. Rozsiahla sieť pokrýva väčšinu atraktívnych miest. Dostaneš sa do Mdiny aj Cirkewwy, odkiaľ idú trajekty na Gozo, i na letisko.
Autobusový terminál Valletty nájdeš pri hlavnej mestskej bráne. ⚠️ Terminál má 3 zóny (A, B, C) so zastávkami roztrúsenými po okolitých uliciach.
Ťažšie sa tam orientuje a radšej si dobre pozri, z ktorej zóny (a strany) autobus odchádza. Všetky linky nájdeš prehľadne rozpísané na stránkach verejnej dopravy mesta alebo v aplikácii Tallinja App.
Cieľové destinácie, smery a časy odchodu uvidíš aj na digitálnych displejoch zastávok.

Lístky si kúpiš u vodiča a platia 2 hodiny (aj na prestup). Jednorazové cestové stojí 2,50 eur cez deň a 3 eurá v noci.
Pre viac ciest sa oplatí „Tallinja Explore Card“, s ktorou cestuješ neobmedzene. Stojí 25 eur a platí 7 dní na Malte a Goze. Majú ju v infocentrách, na letisku, autobusových staniciach. Pri nástupe do autobusu ju „pípneš“ vo validátore pri vodičovi. Karta platí aj na trajektoch do Trojmestia a Sliemy.
Maltské autobusy nemajú najlepšiu povesť, ktorá je z časti pravdivá. V mestách sú úzke cesty a hustá premávka, často sú zápchy a autobusy meškajú. Problém je ráno, večer, cez špeciálne udalosti i keď prší. V zime bola doprava v pohode, ale hneď, ako sa niečo dialo (karneval), sa nedalo prejsť.
Mimo sezóny chodia autobusy, minimálne niektoré linky, zriedkavejšie. Ak cestuješ vtedy (a loďou/na deň), vyhni sa miestam, kde musíš 2 a viackrát prestupovať. Stratíš kopu času čakaním. Alebo vynechá autobus a budeš si musieť brať drahý taxík, aby si stihol loď. Ako niektorí naši pasažieri.

Lodná doprava
Valletta je obklopená vodou, čo tu aj patrične využili. Loďou sa dostaneš na niekoľko zaujímavých miest. Tento spôsob dopravy je rýchly, i preto, že na vode nebýva zápcha, lacný a krásny.
Trajekty
Valletta – Cospicua (Trojmestie)
- Pod názvom Trojmestie sa skrývajú 3 mestá – Cospicua, Birgu a Senglea.
- Jazda k nim trvá len 10 minút, no budeš si priať, aby bola dlhšia. Výhľady z lode sú totiž parádne.
- Jednosmerný lístok pre dospelých stojí pár eur a kúpiš si ho pri nástupe na loď.
- Nástupište sa volá Lascaris Ferry Landing a je pri výťahu Barrakka.
- Cestovný poriadok nájdeš na tabuli na nástupištiach a na webe.

Valletta – Sliema
- Dĺžka cesty a cena lístkov je podobne nízka ako pri trajekte smer Cospicua.
- Aj táto trasa sa pýši krásnym výhľadom, tentoraz na Vallettu.
- Nástupište je na Boat street, blízko katedrály Sv. Pavla. Cesta z prístavu teda trvá o niečo dlhšie. Ak využiješ výťah je to asi 25 minút.
- Cestovný poriadok je tiež na webe.

Gozo
- Trajekt na Gozo nepremáva z Valletty, ale z terminálu Cirkewwa.
- Chodí každých 45 minút a cesta trvá 25 minút. Cestovný poriadok je na oficiálnej stránke.
- Dostane ťa tam aj celodenný lodný výlet, ktoré sa organizujú zo Sliemy a z Melliehy.
- Ak navštíviš mesto Valletta výletnou loďou, na krátko, je Gozo celkom odvážny cieľ. Mne sa to nepodarilo.
Vyhliadkové plavby
- Pri prístave vo Vallette, a najmä v Slieme, neprejdeš 10 metrov bez toho, aby ťa niekto nelákal na plavbu loďou.
- V ponuke sú krátke (aj hodinové), ktoré ťa prevezú okolo mesta, zálivu, a tiež dlhšie (často 8-hodinové, celodenné), ktoré sú s obedom, zastávkou pri pláži, na kúpanie.
- Lode, hlavne tie, ktoré robia kratšie plavby, vyplávajú niekoľkokrát denne.
- Niektoré plavby sú so sprievodcom, takže sa aj niečo dozvieš.
- Pekné výhľady sú i z trajektov a z výletnej lode, preto nemá krátka plavba okolo prístavu zmysel.

Malta a Valletta výletnou loďou je super nápad aj v zime
Na Maltu chodíme užiť si slnečné lúče a schladiť sa v mori. Súostrovie je letnou destináciou s hlavnou sezónou od júna do septembra.
Ostrov je ideálny cieľ kedykoľvek. Ja som chodila od novembra do marca. O zimnom cestovaní platí:
Je pekne a slnečno. V porovnaní so Slovenskom má Malta v zime oveľa príjemnejšie počasie. Okúpe sa asi len ľadový medveď, no teploty sú akurát na pamiatky a únik pred zimou. Letných 30 °C, už takmer 40 °C, nahradí v zime priemerná teplota 15 až 19 °C.
Na ostrove nesneží alebo len veľmi zriedkavo. Daždivo a veterno však býva. Pribaľ si nepremokavý kabát a topánky. Obleč sa ako cibuľa. Na slnku býva teplo, ale počasie sa občas razom zmení. Vtedy sveter oceníš.


Na cesty si kúp poriadny pršiplášť. Dáždnik ti na veterných ostrovoch poslúži iba ako satelit, na ktorý chytíš len nádchu.
Je menej turistov, i keď, mne skreslilo obraz 6000 ľudí, čo sa so mnou vyvalilo z lode a Valletta sa mi zdala plná. Bola však lepšia doprava, menšia premávka.
Nemala som problém dostať sa do autobusov, ani na trajekty, čo sa v lete vraj stáva. Na atrakcie som čakala kratšie. Birgu a Sliema, miesta, kam pasažieri lodí často nechodia, boli prázdne.
Ostrov na zimu nezatvára. Múzeá a atrakcie fungujú. Len rátaj s tým, že niektoré sú občas mimo prevádzky pre počasie. Napríklad loď k Blue Grotto nechodí, ak je veterno, čo je v zime bežnejšie.
Advent na Malte. Katolícka krajina má cez Vianoce príjemnú atmosféru. Nádherne sú ozdobené kostoly, ulice žiaria vianočnými svetlami. Všade, aj v kruháčoch, sú betlehemy a vianočné stromčeky. Napríklad ten v Mdine zdobí fúkané sklo.
Ak budeš mať možnosť, ochutnaj počas tohto obdobia vianočnú roládu (christmas log) s hrozienkami a kandizovaného ovocia.

Jedlo na Malte
Maltu stáročia ovplyvňovali okolité krajiny a prišelci. Poznáš to z jazyka, spôsobu, akým stavajú domy, aj na tanieri. Kuchyňa ostrova zaváňa Sicíliou, zvyškom Stredomoria a severnou Afrikou.
Je rozmanitá v chuti i v ponuke reštaurácií. Zároveň sa snaží zachovať si lokálny šarm a produkty. Hrdí sa čerstvosťou, mnoho miestnych jedál pripravujú zo sezónnych produktov.
Veľa potravín dovážajú, no vďaka dotieravým slnečným lúčom i dosť dopestujú (zemiaky, fazuľu, olivy či paradajky). V jedle ich doplnia klasické stredomorské ingrediencie – morské plody, cestoviny, mäso, chlieb, syry a olivové oleje.
Čo ochutnať na Malte
Ravjul, maltské ravioli. Vplyv Talianska ukáže bohatá ponuka cestovín. Obľúbené sú ravioli, tradične s trochou olivového oleja, jemnou paradajkovou omáčkou a parmezánom. Plnia ich aj hráškom, mätou a ricottou. Pre mňa však boli špecialitou čerstvé domáce ravioli plnené syrom gbejniet.
Ryby. Maltské vody sú bohaté. V reštauráciách si vyberieš z čerstvej ponuky podľa sezóny. Grilovaným úlovkom dňa nič nepokazíš. Kolega odporúča rybaciu polievku, mne chutila torta tal-lampuki (rybí „koláč“). Lahodné boli aj krevety a kalamáre.

Králik je takmer v každej reštaurácii. Býva to stuffat tal-fenek, guláš, ktorý je niečo ako národné jedlo, králik vyprážaný, dusený, na červenom víne, špagety v králičej omáčke, králičie guličky.
Gbejniet je typický syr z kozieho alebo ovčieho mlieka. Syr by som dokázala zjesť v akejkoľvek kvantite, takže som ho vyskúšala čerstvý, sušený i korenený. Výborný bol takisto vyprážaný. V podstate ho nájdeš vo všetkom, do čoho sa aspoň trochu hodí. Aj nehodí. Teda aj v koláčoch.

Pastizzi sú tučné, chutné a voňavé trojuholníky z lístkového cesta. Medzi ich bežné náplne patrí ricotta a hrachová kaša. Fantázii sa v jedle medze nekladú, a tak nájdeš i kuracie mäso, špenát, huby, vajce, zeleninu. Alebo nutellu. Stoja pár centov a majú ich všade.
Bigilla je dip/nátierka zo sušených fazúľ (ful tal-girba), olivového oleja, soli, korenia, cesnaku a byliniek. Niečo podobné, len o niečo chutnejšie, robia i v Mexiku. Na Malte k bigille jedia galletti, tenké a krehké krekry alebo chrumkavý chlieb.
Maltský tanier. Bigilla a galleti bývajú súčasťou maltského taniera (niečo ako mezze). Doplní ich syr gbejniet, hobz biz-zejt (lokálna klobása), fazuľa, olivy, sušené paradajky, sardinky a občas slimáčiky. Brr.

Hobz (biz-zejt) je chrumkavý chlieb, ktorý bežne jedia s olivovým olejom. Ešte lepšie sú plátky chleba s paradajkovou pastou (kunservou) a tuniakom, olivami, kaparami alebo cibuľou. Sú lacné ako pastizzi a majú ich takmer všade.
Sladkosti. Výborné je gelato a kannoli. Áno, obe prišli z Talianska. V dezertoch spoznáš aj vplyv stredného východu a chuť medu, orieškov a datlí.
„Pozor“ na víno a vodu
Malta nemá povrchovú vodu a tú pitnú získavajú odsoľovaním morskej. Je pitná, ale tiež je plná chemikálií a nechutí veľmi dobre. Radšej stav na balenú vodu, hlavne, ak máš háklivejší žalúdok.
Alebo na víno, ktorého výroba siaha ešte k Feničanom. Nájdeš chutné odrody bieleho i červeného. Mne chutila Ghirgentina (biela), na meno vína si nespomeniem.
Ak mu holduješ, vyber sa aj do vínnych pivníc. Vo Vallette, a vlastne všade na Malte, je veľa vínnych barov.
Tipy na reštaurácie
Il-Girbi. Príjemná reštaurácia v Birgu podáva, okrem iného, výborný domáci ravjul na viac spôsobov. U nich som jedla ten skvelý ravjul plnený syrom gbejniet.
Nenu The Artisan Baker (Valletta) Majú chlieb. K tomu chlieb. A ešte raz chlieb. Čerstvý a chutný. Vyberieš si aj z tradičných hlavných chodov.
Piadina Caffe. Kaviarnička na jednej z úzkych ulíc Valletty je skôr špeciálna prostredím a výhľadom. No ani piadiny, i na sladko s nutellou, nie sú na zahodenie.

Bistro 516. Sem sme zapadli náhodou, zlákal nás pútač s 30% zľavou. Jedlo bolo výborné a bolo ho veľa. Akurát obsluha bola na facku, aj pomotala objednávky. Dosť dlho sme čakali, lebo bola plnka, čo nemusí byť výnimočné, keďže reštaurácia je priamo v prístave vo Vallette.
Il-Horza Restaurant (Valletta). Malinká reštaurácia v príjemnom prostredí, ktoré pripomína vínnu pivnicu. Jedlo tu bolo chutné a personál fajn. Je o trochu drahšia a jej špecialitou sú lokálne jedlá. V menu toho majú menej, ale nebol pre nich problém jedlo prispôsobiť, napríklad spraviť vegetariánske cestoviny.
Chocolate District (Valletta). Kto by povedal, že na Malte vyrábajú čokoládu. A ešte takú dobrú. Okrem nej si tu posedíš pri káve, ku ktorej sadne výborný mandľovo-medový koláč.
Sphinx Pastizzeria Marsaxlokk je klasická pastizzeria. Kolegovia sa šli zabiť za slaninovými a kuracími taštičkami, z ktorých masť tiekla potokom.
Ta Victor je maltská reštaurácia s výbornými čerstvými rybami v meste Marsaxlokk, ktoré je kráľovstvom čerstvých rýb.

Valletta výletnou loďou: Pár bonusových praktických rád
Jeden z úradných jazykov je angličtina. Nielen, že sa tu ľahšie dohovoríš, majú tiež kvalitné jazykové kurzy.
Na Malte jazdia vľavo ako v Anglicku. Takisto používajú anglický typ zástrčiek.
Väčšina obchodov a reštaurácií prijíma platobné karty. Maj však aj hotovosť, napríklad na drobné občerstvenie a výlety loďou/trajektom.
Malta patrí medzi bezpečné krajiny s nízkou mierou kriminality. Nebezpečenstvo na teba číha na mokrých kameňoch v mestách, šmýkajú sa. Na ceste, Malťania jazdia šialene. A pri mori, kde ťa môžu zmiesť vlny alebo prúdy. Plávaj iba v určených oblastiach a ďalej od drsného pobrežia.
Ešte viac tipov z Malty a Valletty nájdeš v článkoch na blogu Travelhacker. Janka ostrov navštívila v sezóne a nebola výletnou loďou, takže má iný pohľad, a poradí, kde ubytovať, kam sa ísť kúpať a ako sa dostať na Gozo.
Moje výletné ciele na Malte, ktoré sú ľahko dostupné z Valletty, tiež bližšie rozoberám v článku.
Pingback: Tipy na výlet z Valletty na Malte - Loďou po svete